Sirup s vůní levandule

Supermarkety a obchody se zdravou výživou dnes nabízí velké množství přírodních produktů. Můžete je koupit, kdy se vám zamane. Nejlépe ale bude chutnat ten vlastnoručně vyrobený. Nejen, že se budete muset vydat do přírody na sběr surovin a uděláte něco pro své zdraví, ale budete vědět, z čeho jste si sirup vyrobili. Pokud se dílo podaří, můžete ho darovat jako dárek. Zkuste si uvařit třeba sirup z levandule. Na výběr máte hned čtyři druhy odrůd. Nejznámější levanduli lékařskou, levanduli klasnatou, širokolistou a nejméně známou levanduli zubatou. Levandulový sirup Eshop.koldokol můžete připravit ze všech odrůd.

glass-bottles-gf61c1c0dd_1920

Levanduli si nemůžete splést s jinou bylinkou. Její výrazná typická vůně se zaměnit nedá. Proto je také jednou z využívaných bylin nejen v gastronomii. Někomu však její chuť nemusí vyhovovat. Je totiž hořká. Kdo si chuť této byliny oblíbil, může ji přidat do pokrmů z dušených mas nebo ryb. Z levandule se vyrábí i kosmetické přípravky nebo je součástí vonných polštářků a potpouri. Již v historii se přidávala levandule do vody, kterou se lidé myli.

Levandule je prospěšná pro naše zdraví. Ze sušených květů si můžete pro lepší spánek připravit čaj. Lihová tinktura uleví od revmatických bolestí, bolestí hlavy a psychického napětí. Bylo by škoda nevyužít tuto všestrannou bylinku k výrobě sirupu. Můžete ho použít k přípravě letních osvěžujících limonád. Sirup působí i estetickým dojmem. Má růžovou až lehce fialovou barvu. Stačí když sirup smícháte s vodou, doplníte kouskem citronu a necháte vychladit. Na ozdobu můžete přidat lístek máty, meduňky nebo snítku levandule.

lavender-g6fc2cfb44_1920

Samotná příprava sirupu není nijak složitá.

1 hrst levandule – květy i lístky

1 kg cukru krupice – kdo má rád méně sladké stačí 500 g

1 ks citronu – nejlépe bio, abyste mohli využít i citronovou kůru

1 l vody

Nakrájenou levanduli vložte do hrnku a zalijte 1 l horké vody. Přidejte na kolečka nakrájený citron a nechte 24 hodin stát. Přeceďte a přidejte cukr. Cukr dokonale rozmíchejte. Sirup můžete trochu zahřát, ale nevařte. Pak nalijte do láhví a uchovejte v chladu a temnu.